Aloitteet ja kannanotot

Kotimainen ruoantuotanto turvattava

Tiistai 24.5.2022 - Hallitus


Muhoksen Keskustan kannanotto:
Kotimainen ruoantuotanto turvattava
(Julkaistu 12.5.2022 paikallislehti Tervareitissä)

Muhoksen Keskustalla on suuri huoli kotimaisen ruoantuotannon tilasta. Alkutuotanto kärsii pitkään jatkuneista kannattavuusongelmista. Samaan aikaan, kun tuotantokustannukset ovat tuplaantuneet lyhyessä ajassa, kohdistuu kotimaiseen ruoantuotantoon odotuksia huoltovarmuuden ja omavaraisuuden varmistamisesta.

Tuottajien tulee saada ansaitsemansa korvaus tekemästään työstä. Nykyisellään tuottajahinnat ovat liian alhaiset. Markkinahintojen jakoa tulee tasapainottaa tuottajien, kaupan ja elintarviketeollisuuden kesken. Lisäksi tarvitaan valtiolta kriisitukea kotimaiseen ruoantuotantoon.

Juuri nyt kuluttajien jokapäiväisillä valinnoilla on suuri vaikutus siihen, onko meillä jatkossakin juhannuspöydissämme kotimaisesta viljasta leivottua leipää tai lähitilalla tuotettua juhannusjuustoa. Valitsemalla kotimaisen, joutsenmerkityn tuotteen jokainen voi osallistua Suomen omavaraisuuden varmistamiseen. Myös julkisten toimijoiden tulee lisätä kotimaisten elintarvikkeiden käyttöä.

Muhoksen Keskusta keskusteli vilkkaasti huoltovarmuudesta vuosikokouksessaan 2. toukokuuta. Kokouksessa vieraili Keskustan kansanedustaja Tuomas Kettunen.

Avainsanat: kotimainen, ruoka, lähiruoka, ruoantuotanto, maatalous